2019-06-19 05:42:28• hírek • közlemény

Folytatódik a görögkatolikus kántor- és zenepedagógus képzés

Június 22-én folytatódik a tavaly nagy sikernek örvendő görögkatolikus kántor és zenepedagógus-képzés.

A Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye Liturgikus Bizottságának (CELAS) jóváhagyásával, a Szatmári Szent Miklós Görögkatolikus Parókia, valamint a Nikolaosz Egyesület szervezésében nyolc héten keresztül ismét azon munkálkodnak a görögkatolikusok, hogy kántorokat neveljenek. A három éves képzés második évének programját – hasonlóan az elsőhöz – nemcsak gyakorlati énekórák töltik ki, hanem hittan-, liturgika-, görögkatolikus énekek felkutatása, gyűjtése, népének-, zeneelmélet- (összhangzattan-), szolfézsoktatás is.


A résztvevők elsajátíthatják azokat a mintadallamokat, amelyeket a keleti egyház, jelen esetben a magyar görögkatolikusság a Partiumban őseitől örökölt, használ és ma is énekel. Nem titkolt cél, a helyi dallamok és hagyományos egyházi énekek különbözőségeinek összegyűjtése, azok megmentése és az egységes éneklés biztosítása. Ebben az évben az Utrenye, Vecsernye, esküvői, temetési szertartás, Panachida, Parasztász, Akathisztosz, Paraklisz dallamain lesz a főhangsúly.


A képzés elsősorban a helyi és a környékbeli templomi énekvezetőknek szól, de bátran jelentkezhetnek fiatalok is. A jól bevált gyakorlat azt mutatja, hogy a szombati nap a legjobb a kurzusok megtartására, ilyenkor többen ráérnek valamint kiváló alkalom arra is, hogy az egyházközségeinkből érkező legalább 2 kántor (az aktuális kántor és akit ő kiszemelt utódjának) az elsajátított anyaggal, a másnapi, vasárnapi szertartásokra is fel tudjon készülni. A résztvevők nemcsak részvételi diplomát és igazolást kapnak a képzésről.


Az utolsó évet bezáró képesítő vizsga, a Máramarosi Görögkatolikus Egyházmegye Liturgikus Bizottsága által kiállított, kántori szolgálatra feljogosító oklevél, segédkántori és hivatalos énekvezetői működési engedély elnyerésének egyik feltétele. A nyolc alkalomból egy, mindig kirándulással egybekötött tapasztalatcsere, más kántorképzésen történő részvétel. A képzés tanfolyam jellegű, amelyre olyan, 14. életévüket betöltött érdeklődők jelentkezését várják, akik legalább három évig elkötelezetten szeretnének tanulni. Akár már aktív, de diplomával nem rendelkező kántorok is jelentkezhettek, akiknek eddig még nem volt alkalmuk, viszont a jövőben komolyabban szeretnének foglalkozni az egyházi énekkel.


A jelentkezési lap letölthető a www.nicolaos.ro honlapról, ahol az érdeklődők minden információt megtalálnak. A kitöltött jelentkezési lapot személyesen is le lehet adni a parókiákon vagy el lehet küldeni elektronikus úton az office@nicolaos.ro címre. A jelentkezéshez szükséges: parókusi/plébánosi ajánlás, a hivatalos jelentkezési lap pontos kitöltése, részvételi díj befizetése. A jelentkezéshez nem szükséges, de előnyt jelent: előtanulmány, bármilyen hangszeren történő előképzettség, előzetes más tanfolyam. A 2019-es tanfolyamok időpontjai: június 22, július 6,13,25,27, augusztus 3,10,24 ig, szombati nap, délelőtt 10 órától kezdődnek. Helyszín: a Szatmárnémeti Szent Miklós templom, Árpádházi Szent Pisroska Közösségi Terme (P-ța Eroilor Revoluției Nr. 21.) A tanfolyam fő támogatója a Bethlen Gábor Alap. Az elmúlt évben a képzésre Szatmárnémetiből, Nagykárolyból, Egriből, Mikolából, Szárazberekről, Nagypeleskéről, Nagyváradról, Piskoltról, Csokajból, Atyából, Pusztadarócról, Sárközújlakról is érkeztek jelentkezők.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: